TOP 10: Descoperiri medicale care ne ajuta sa traim mai mult

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 17.11.2010   |   
0 comentarii

7. batrana la volanIn SUA traiesc peste 50.000 de persoane care au implinit 100 de ani. Un copil nascut in Austria are sanse reale de a trai peste 80 de ani. In ultimii 50 de ani, durata medie de viata a unui cetatean chinez a crescut de la 40 la 71 de ani. Cu totii stim ca secretul longevitatii consta intr-o viata activa si o nutritie corecta. Dar asta nu e tot! Cercetatorii din medicina lucreaza intens la tehnologii si tratamente menite sa ne ajute in combaterea unor boli grave, chiar inainte ca acestea sa apara. Hitechpedia iti dezvaluie 10 dintre cele mai importante descoperiri in acest domeniu.

 

 

 

1. Medicina moleculara

 

1. Medicina moleculara 

Dupa cum stiai deja, este mai bine sa previi aparitia unei boli, decat sa o tratezi. Iata cum a aparut medicina moleculara, o noua ramura medicala care se ocupa cu cercetarea si vindecarea unui organism, la nivel celular. Astfel, cercetatorii studiaza celulele canceroase, precum si caracteristicile lor genetice, pentru a le bloca activitatea sau chiar pentru a le elimina cu totul. Acest lucru ne ajuta sa depistam o boala cu mult timp inainte ca efectele ei sa poata fi semnalate in urma unui control medical.

 

2. RMN-ul cu putere de 7 Tesla

 

2. Tomograful de 7 Tesla 

Acest RMN reprezinta pentru imagistica medicala din intreaga lume ceea ce Bugatti Veyron e pentru industria auto. In trei cuvinte: cel mai cel! In mai multe cuvinte, permite detectarea vaselor de sange cu diametrul de 0.2 milimetri, vizualizeaza procesele metabolice si fotografiaza microhemoragii. La nevoie poate depista cu usurinta schimbari morfologice la nivelul creierului pentru a determina fazele incipiente de Parkinson si Alzheimer. De asemenea, poate ”vedea” inceputurile de osteoartrita, astfel incat evolutia bolii sa poata fi oprita la timp.

  

3. Biomarkerii

 

3. biomarkers 

Stiai ca troponina este o proteina eliberata in sange de organism doar atunci cand celulele muschilor cardiaci inceteaza sa mai functioneze? Pentur cercetatorii de la Siemens Healthcare aceasta proteina reprezinta un biomarker care indica slabiciuni ale inimii, precum si iminenta unui stop cardiac. Un alt biomarker este hormonul BNP, ”vizibil” doar atunci cand pulsul este foarte slab. Toate aceste indicatoare sunt folosite deja de medici pentru a trata la timp afectiunile de inima, inainte ca acestea sa devina foarte grave.

 

4. Camerele electrochimice

 

4. electrochemical camera 

Potrivit lui Walter Gumbrecht de la Siemens Healthcare, analizele de laborator necesita aparaturi prea complexe pentru a putea fi realizate rapid. Cum tehnologia aveanseaza pe repede-inainte, iata ca in curand vom asista la o noua descoperire medicala: camera video electrochimica. Programata sa analizeze anumite lichide din organism, miniatura tehnologica va putea ”furniza”date importante despre afectiunile unui pacient, intr-un timp foarte scurt.

 

5. Mini-computere medicale purtate direct pe corp

 

5. Mini-computere individuale 

Monitorizeaza in permamenta starea de sanatate a persoanei pe care se afla atasat. Monitorizeaza pulsul, presiunea arteriala, concentratia de zaharuri din sange, iar subiectul poate vedea cu ochiul liber cum sta cu aceste semne vitale, fara a mai fi necesara deplasarea catre o clinica medicala pentru analize specializate. De asemenea, cadrele medicale pot citi aceste informatii direct de pe mini-computer, astfel putand sa intervina pentru salvarea vietii pacientului, fara a mai pierde timpul cu aceste analize.

 

6. Asistentul maternal

 

6. Pregnancy 

Stiai ca in viitorul apropiat femeile insarcinate vor putea controla pulsul fetusilor, cu ajutorul unui aparat special? Specialistii de la Siemens Communication Technology lucreaza deja la fabricarea acestui instrument care va fi dedicat in special femeilor care au sarcini cu grad mare de risc.

 

7. Senzorii auto

 

7. batrana la volan 

Monitorizeaza in timp real semnele vitale ale soferilor si actioneaza diverse functii ale masinii. De exemplu, daca o persoana de varsta a treia aflata la volanul unei astfel de masini, devine nervoasa din cauza faptului ca luminozitatea din mediul ambiant e nesatisfacatoare, masina reactioneaza imediat si corecteaza acest impediment. De asemenea, in cazul unui accident masina contacteaza automat serviciile de salvare, semnaland problemele de sanatate ale soferului, precum si pozitia ei, prin GPS.

 

 

8. Siemens Synco Living

 

8. Siemens Synco Living 

Hai sa ne amintim doar cati pensionari din Romania s-au debransat de la caldura pentru a economisi din banii pentru intretinere. Sau cati dintre ei recurg la alte masuri disperate, doar pentru a trece cu bine de inca o iarna. Centralele de apartament din gama Siemens Synco Living simplifica foarte mult toate aceste operatiuni: mentin temperatura din camere la un nivel presetat, au unitati de comanda pentru valvele din calorifere sincronizate cu unitatea meteo pentru exterior, poate integra actuatori pentru iluminat, actuatori pentru prize, senzori magnetici pentru usi si geamuri, senzori de fum de tip RX KNX si se conecteaza la Internet. Mai putine griji inseamna o viata mai sanatoasa. Merita!

 

 

9. Care-O-Bot

 

9. care-o-bot 

Transporta apa, cafea, bauturi racoritoare, serveste masa, tine companie si face cam tot ce trebuie sa faca un robot-majordom. E fabricat in Germania, ceea ce inseamna ca are scoala riguroasa a bunelor maniere robotice, in toate circuitele. E silentios, are senzori gata sa-ti anticipeze toate dorintele si se misca repede. E prietenos cu copii si iubit de persoanele varstnice. Bunicii stiu de ce!

 

 

10. Paro

 

10. Paro 

Cine a zis ca doar copiii pot avea jucarii? Dezvoltat in Japonia, Paro este un robot-animal de companie. Construit dupa chipul si asemanarea unui pui de foca, Paro sta la mangaiat si se baga pe sub pielea stapanului, aproape instantaneu. Are o suzeta speciala, clipeste frumos si cere singur ”atentie”. Pensionarii din Japonia il iubesc pentru ca se comporta precum un animal de companie simpatic, fara sa distruga prin casa. Medicii il recomanda, pentru ca in multe cazuri Paro a contribuit la tratarea dementei si a bolnavilor de Alzheimer.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite