Totul despre IR-LED, dispozitivul care nu-ti da voie sa adormi la volan

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 29.10.2010   |   
0 comentarii

Neue Infrarot-LED erkennt Sekundenschlaf im AutoConform datelor emise de Politia Rutiera, in prima jumatate a anului au fost inregistrati 51 de morti si 108 de raniti de pe urma accidentelor cauzate de oboseala la volan. In lume, aceste cifre sunt mai mari. Producatorii auto au incercat sa previna astfel de evenimente nefericite, prin interventii tehnologice dedicate. Daca adormi la volan intr-o limuzina Mercedes-Benz, esti imediat trezit de semnale acustice. Daca treci de liniile de marcaj ale soselei intr-un Citroen, fotoliul vibreaza, iar semnalele sonore care urmeaza te readuc la realitate. Cum paza buna trece primejdia rea, inginerii de la Osram Opto Semiconductors au lansat un dispozitiv cu infrarosii care te inregistreaza in timp ce conduci.

 

Combinata cu o camera cu senzor CMOS, tehnologia IR-LED permite monitorizarea unui fascicul de raze infrarosii cu o lungime de unda de 850 nanometri, imperceptibila pentru ochiul uman, dar care iti inregistreaza privirea. Cum te-a prins ca atipesti, cum te trezeste inainte de a cadea de tot in lumea viselor!

 

Sistemul IR-LED dezvoltat de Osram Opto Semiconductors e atat de destept, incat face automat deosebirea dintre un sofer aproape adormit si unul care-i cu ochiii in alta parte decat la drumul sau. Secretul consta in lentilele foarte mici si montate in unghi de 40 de grade, instalate in modulul LED (model SFH4236, pentru cunoscatori) din bordul masinii. Te monitorizeaza fara sa stii ca e in fata ta. Asa-i de mic!

 

Cum folclorul rutier romanesc abunda de modele de iluminare si semnalizare, de la ochiul de pisica si pana la mamaliga din luneta incepatorului in ale soferiei, ochiul soacrei lansat de Osram Opto Semiconductors te scapa si de alte belele. Vede daca se urca altul la volan, in locul tau si opreste automat masina, taman cand ii e viteza mai draga. Retine figuri, grimase si priviri suspecte in taxi, ori alte masini de utilitate publica si raporteaza in imagini, atunci cand e solicitat. Observa punctul mort acolo unde tu nu-l poti tine sub observatie si vede ca pe timp de zi acolo unde tu vezi ca-i noapte. Dar mai presus de orice, salveaza vieti!

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite