Totul despre MGCE, capsula-minune care cade bine la stomac

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 25.10.2010   |   
3 comentarii

Magnetgesteuertes KapselendoskopAlaturi de E.T. si primele episoade din seria Razboiul Stelelor, producatorii de filme SF adunau mii de spectatori in salile de cinematograf, mizand pe filme futuriste care vizau descoperirile pe care avea sa le cunoasca omenirea. In domeniul medical, majoritatea acestor descoperiri urmareau aproape obsesiv noi modalitati de “accesare” a corpului omenesc, din interior. Probabil iti amintesti cum, in aceste productii, echipe de cercetatori erau miniaturizate, inserate intr-o capsula care apoi era injectata in corpul unui subiect viu.

 

Acum, in 2010, aceasta tehnologie este posibila. Totusi, cu cateva diferente notabile. Nimeni nu e redus la invizibilitate pentru a patrunde pe sub pielea pacientului. In schimb, noua capsula endoscopica realizata de Siemens Healthcare in colaborare cu Olympus Medical Systems Corporation poate fi inghitita de pacient si, de indata ce a ajuns in stomacul sau, poate transmite in direct imagini procesate pentru a fi cat mai bine vizualizate de medici.

 

Ghidata din exterior cu un joystick, capsula Magnetically Guided Capsule Endoscope sau, mai pe scurt, MGCE include un sistem de ghidare prin crearea unui camp magnetic, un sistem avansat de ghidare si procesare a imaginilor si, bineinteles, capsula propriu-zisa.

 

Cum functioneaza?

 

Pacientul este asezat in pozitie orizontala intr-un dispozitiv medical, astfel incat stomacul cu capsula dinauntru sa fie localizat in centrul unui camp magnetic generat artificial. In acest camp magnetic, medicul ghideaza capsula prin intermediul joystick-ului de care am mentionat mai devreme, iar MGCE realizeaza imagini cu cele doua obiective montate la ambele capete. Pana acum, prototipul realizat de Siemens Healthcare si Olympus a fost testat pe 50 de pacienti dornici sa incerce minunea tehnologica. Veste buna este imaginile transmise de capsula au fost de mare ajutor cadrelor medicale care au asistat noul procedeu. In acelasi timp, niciunul dintre subiecti nu s-a plans de senzatii neobisnuite, stiind ca stomacul lor e fotografiat din interior de ingenioasa capsula care masoara 31 de milimetri si are un diametru de numai 11 mm.

 

Magnetgesteuertes Kapselendoskop

Comentarii

ionela

unde se gaseste aceasta modalitate de endoscopie in bucuresti?am nevoie urgenta 0761377964

2.10.2011

hitechpedia guru

Buna intrebare, Tatiana! Capsula se inghite la fel ca orice pastila si, in cazurile testate, a fost tolerata de stomac fara niciun fel de efecte secundare. Dupa efectuarea pozelor din interiorul cavitatii stomacale, capsula urmeaza sistemul digestiv al organismului in cauza.

28.10.2010

Tatiana

Interesant. Dar sunt curioasa cum se elimina si/sau care pot fi efectele negative asupra organismului din interior – poate provoca vreo alergie sau…discomfort sau…ceva negativ.

27.10.2010

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite