Trondheim. Solutii scandinave de curatenie urbana

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 01.09.2010   |   
0 comentarii

2010_09_01 TrondheimTrondheim se afla fata de Oslo la o distanta aproximativa cu cea dintre Timisoara si Bucuresti. Adica vreo 500 km. Diferenta dintre capitala Norvegiei si cea a Romaniei consta in pozitia fruntasa pe care metropola scandinava o ocupa in Indexul Verde al Oraselor din Europa si locul deloc privilegiat pe care s-a clasat Micul Paris. Nu sugeram ca Timisoara ar fi un oras foarte poluat. Insa, comparativ cu Trondheim, atat locuitorii din Banie cat si bucurestenii mai au de invatat pentru a ajunge la nivelul de responsabilitate al norvegienilor fata de consum, utilitatile curente si mediul inconjurator.

 

 

Cu 170.000 de locuitori, Trondheim ocupa a treia pozitie in clasamentul celor mai mari orase din Norvegia. In 2001, edilii locali au declarat razboi emisiilor de dioxid de carbon, impunand o serie de masuri menite sa taie nivelul emisiilor cu 20% pana in 2012. Contrar aparentelor, scandinavii vizati au inteles ca e doar sfarsitul unei societati bazate pe consum si si-au asumat aceste masuri. In cladirile de birouri au fost instalate noi sisteme de management pentru utilitati, astfel incat economiile realizate sunt acum echivalente cu consumul lunar de energie a 4.000 de locuinte.

 

Schimbarea celor 22.000 de felinare pentru iluminatul public cu LEDuri a dus la economii de cinci gWh pe an la facturile de electricitate. Cetatenii din Trondheim n-au mai simtit nevoia de a-si scoate masinile din garaje/parcari pentru drumurile curente, deoarece administratia locala a extins si a eficientizat reteaua de transport in comun. Si pentru ca aceste noi standarde sa-si dovedeasca utilitatea cat mai bine in spatiul public, masurile de consum responsabil, precum si economiile rezultate au fost facute publice in media locala, in scoli si mijloacele de transport in comun.

 

Fie ca locuiesti in Bucuresti, Timisoara sau oricare alt oras din Romania, poti adapta acest exemplu asupra ta si a familiei tale. Consuma energie atat cat ai nevoie. Deplaseaza-te cu masina personala doar daca intr-adevar ai nevoie de acest vehicul. Fii atent pe unde arunci gunoaiele si gandeste-te ca o buna parte dintre ele ar putea fi reciclate. Toate aceste lucruri nu sunt noutati pentru tine. Insa daca facem un obicei in a le aplica si a le promova utilitatea in jurul nostru, poate ca orasul in care locuim ar putea fi mai curat decat te astepti.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite