Un tramvai numit dorinta

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 07.12.2010   |   
1 comentarii

Super-Klima in Tram spart Energie bei vollem KomfortSa calatoresti dimineata cu un mijloc de transport in comun inseamna sa traiesti o noua si inedita aventura urbana. Enumeram aici traditionala si nedorita baie de multime la fel de grabita ca si tine, schimburi de replici colorate dintre pensionari binevoitori si tineri la fel de insistenti, precum si buchetul olfactiv care te tine prizonier intr-o realitate mobila, pana la prima statie. Pe vreme rece, toate aceste senzatii nedorite sunt completate de caldura si, in general, un nivel superior de confort. De obicei, doar in cabina vatmanului.

 

De aceasta data, tramvaiul numit dorinta din postul nostru n-are legatura nici cu Marlon Brando si nici cu Vivien Leigh. In realitate, el se cheama Ecotram. Este un tramvai modern, prin care Siemens, testeaza solutii de reducere a consumului de energie electrica in timp ce pasagerii din tramvai se bucura de conditiile de confort asteptate. Ne referim aici la aer conditionat, sisteme de ventilatie destepte, incalzire fara sa ti se abureasca ochelarii. Adica transport civilizat, pe bune!

 

Asa cum am spus mai devreme, problema tramvaielor moderne consta in consumul de energie. Concret, ar fi vorba de aproximativ 100.000 kwh pe an. Sau 30-40% din energia necesara pentru a pune un tramvai in miscare, fara batai de cap si nici compromisuri la capitolul confort.

 

Departe de austeritatea la rece tipic mioritica impusa de vatmani constiinciosi in ale economiei de resurse, tramvaiul Ecotram rulat pe liniile ferate urbane din Viena (Austria) testeaza mai multe solutii complementare. Cum ar fi intreruperea automata a sistemului de incalzire de fiecare data cand tramvaiul intra intr-un tunel. Sau ajustarea sistemului de ventilatie pentru pasagerii din tramvai, printr-un sistem de senzori care depisteaza nivelul de dioxid de carbon din interiorul garniturii. Sau monitorizarea consumului de energie inregistrat de tramvai, intr-o singura cursa dus-intors, pe diverse conditii de vreme. Daca te-ai hotarat sa-ti petreci vacanta de iarna in Austria, fa o tura cu el. S-ar putea sa-ti placa.

 

Potrivit specialistilor Siemens, toate aceste solutii pot duce la economii de curent electric chiar mai mari de 10%. Ceea ce pentru calatori inseamna posibilitatea de utiliza liniile de tramvai, in cele mai bune conditii de confort, fara a plati in plus pentru investitiile realizate. Pentru ca se poate!

Comentarii

Tweets that mention Un tramvai numit dorinta « HitechPedia -- Topsy.com

[...] This post was mentioned on Twitter by Andrei Rizescu, HitechPedia. HitechPedia said: Ecotram: un nou standard de transport public civilizat – http://www.hitechpedia.ro/un-tramvai-numit-dorinta/1967.html [...]

8.12.2010

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite