Unora le place griul!

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 13.11.2009   |   
0 comentarii

blocurile griAsemanarea dintre celebrul film din 1959 si Bucuresti este departe de a fi una intamplatoare. Pana la urma vorbim de doua comedii romantice savuroase! In prima, Tony Curtis si Jack Lemmon o curteaza cu gaguri si scene de suspans pe Marilyn Monroe. In a doua, frenetica agitatie urbana contrasteaza cu firavul spirit ecologic si impreuna curteaza o Capitala gri cu gablonturi de pastel european.

 

Ce aminteste de mult doritul mic Paris tine de un romantism aparte, reprezentat de ‘iubirea’ tragica dintre asfalt si spatiul verde, contopite intr-un cerc vicios al nepasarii si insistentelor unei comunitati de a schimba ceva in mai bine.

 

Promenada printre emisiile de dioxid de carbon si traficul congestionat a devenit o rutina care a rezervat Bucurestiului locul 24 din 30, in categoria emisilor de CO2 in primul si totodata cel mai important clasament al Indexului Verde al Oraselor din Europa, realizat de Economist Intelligence Unit.

 

Pentru a intelege mai bine aceasta pozitionare a Bucurestiului, hai sa aruncam o privire si asupra altor orase incluse in studiu. In Munchen (Germania), unde cunostintele despre mediu, la nivel individual, sunt mai mari decat in Bucuresti, raportul emis de Economist Intelligence Unit arata ca urmatorii 50 de ani ar putea aduce o eliberare aproape completa a emisiilor de dioxid de carbon si totodata reducerea emisiilor cu 90% pe cap de locuitor.

 

Fara indoiala, responsabilitatea nemteasca isi spune cuvantul intr-un astfel de scenariu. Dar la fel de accesibil este si un set de masuri conceput in acest sens si care curpinde:

 

  • Izolarea termica optima a cladirilor;
  • Obtinerea de energie regenerabila;
  • Folosirea eficienta a cuplarii energiei cu caldura;
  • Utilizarea dispozitivelor electrice economice si a sistemelor de iluminare economice;
  • Utilizarea mijloacelor de transport in comun si vehiculelor mai eficiente.

 

Londra este un alt exemplu de oras european care protejarea mediului a depasit stadiul de ambitie, devenind o prioritate accesibila. Fiind a doua mare capitala europeana, dupa Moscova, cu mai mult de sapte milioane de locuitori, Londra produce aproape 47 de milioane de tone de dioxid de carbon, pe an.

  

Chiar si in acest context, planul Londrei de a reduce semnificativ emisiile s-a concretizat deja in peste 200 de parghii tehnologice care pot reduce emisiile cu aproximativ 44%, fara a afecta stralucirea orasului:

 

  • 10 milioane de tone de dioxid de carbon pot fi reduse prin renovarea, modernizarea, izolarea si automatizarea cladirilor, precum si prin utilizarea iluminarii economice;
  • alte 3 milioane de tone de dioxid de carbon pot fi reduse prin circulatie, mai ales prin vehicule mai eficiente, fie in transportul privat, fie in transportul in comun;
  • un potential de reducere a emisiilor cu 6 milioane de tone de dioxid de carbon se afla in domeniul alimentarii cu energie electrica. Mai exact prin utilizarea cuplarii de energie cu caldura, trecerea de la carbune la gaz si surse de energie regenerativa pentru obtinerea curentului electric.

 

Revenind la realitatea bucuresteana, merita mentionat un comentariu exprimat pentru HITECHPEDIA.RO de catre Dr. Paul Kielstra, unul dintre co-autorii studiului Indexul Verde al Oraselor din Europa: ‘Trei orase din acest studiu, care inregistreaza probleme similare cu Bucurestiul, sunt Belgrad, Zagreb si Sofia. Totul tine de cunoasterea problemelor de mediu si asumarea responsabilitatii lor. Nu este un indemn a vota un politician sau altul, ci o realitate care necesita asumarea acestei resposanbilitati la nivel de individ, de consumator si, bineinteles, de cetatean’.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite