2011_05_10 Urban FloodConform Indexului privind Riscul de Mortalitate (MRI) prezentat publicului larg in 2009 in cadrul Platformei Globale pentru Reducerea Dezastrelor, la Geneva, Romania se numara printre tarile unde marea parte a populatiei prezinta un grad de risc ridicat in fata fenomenelor meteorologice extreme. Vorbim aici in special despre inundatii, cutremure si alunecari de teren, evenimente care fac parte, dupa cum stim, din tabloul anual al calamitatilor care se petrec in tara noastra.

 

Astfel de fenoneme nu pot fi impiedicate, insa pot fi prevenite. Prin baraje si indiguiri. Prin amplasarea constructiilor in locuri special amenajate. Prin asigurarea cladirilor. Si, in curand, printr-o platforma globala de monitorizare a dezastrelor naturale. Denumit UrbanFlood, acest program initiat de Comisia Europeana urmareste monitorizarea digurilor cu ajutorul unor senzori speciali.

 

Testati deocamdata in Olanda, senzorii transmit in timp real date despre starea digurilor si chiar despre conditiile meteo. Pe baza datelor obtinute, UrbanFlood contureaza harti detaliate care ii ajuta pe specialisti sa consolideze constructiile de prevenire a calamitatilor si, in caz de urgenta, sa emita avertismente in caz de dezastre.

 

Lansat in 2010 pentru o perioada de testare de doi ani, UrbanFlood va putea sa comunice date relevante despre toate aceste calamitati pe cat mai multe platforme media. Incluzand aici telefonul mobil si chiar pe iPad.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite