traffic

Vehicle-to-X revolutioneaza traficul rutier

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 21.11.2012   |   
0 comentarii

Cand iesi in oras vrei sa stii din timp care sunt conditiile de trafic din centru. Ce strazi sunt libere si care sunt blocate. Ce variante ocolitoare ai. Daca e cazul sa pleci la serviciu cu masina sau cu metroul. Daca ajungi la timp ca sa prinzi trenul pana in cel mai apropiat oras mare, pentru ca apoi sa te poti imbarca intr-un avion. Cum e vremea la pranz. Daca iesi din oras, vrei sa stii care sunt conditiile de drum pe autostrada. Ce sosele sunt in reparatie. Sau daca e ceata.

 

O parte din aceste informatii le primesti de pe GPS-ul tau. Pe altele le afli de la stirile TV. Alte vesti primesti de la soferii care vin din sensul opus si dau flashuri din faruri. In schimb, specialistii de la Siemens Corporate Technology pregatesc ‘Vehicle-to-X’, un sistem care va fi incorporat in bordul masinii pe care o conduci si care-ti va transmite toate informatiile de care ai nevoie, dintr-un singur loc.

 

Acelasi sistem face schimb de date rutiere, wireless, cu masina de langa tine, cu cea care vine din sens opus si cu trenul care trece pe langa tine, in acelasi timp. In oras preia informatii de la alte masini aflate in fata ta si iti spune cand semaforul urmeaza sa se faca verde, astfel incat sa conduci fara sa fii nevoit sa te opresti.

 

In felul acesta consumi mai putin combustibil si esti mai responsabil fata de mediul inconjurator. Fiindca sincronizeaza automobilele cu pietonii si mijloace de transport in comun, din apropiere, de la autobuz la avion.

 

Chiar daca-ti suna a poveste SF, afla ca ‘Vehicle-to-X’ functioneaza cu succes, chiar acum, in timp ce citesti aceste randuri. Mai exact in sudul Vienei, intr-un areal de forma unui triunghi, pe o portiune de autostrada lunga de 45 de kilometri. Acolo inginerii de la Siemens au montat peste 300 de senzori si camere video care comunica intre ele si monitorizeaza fara intrerupere conditiile meteo, traficul rutier si starea drumului.

 

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite