big_395613_7361_995

Vezi cum arata primul munte de carti din Europa

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 09.10.2012   |   
0 comentarii

Cei care apreciaza o carte buna nu isi opresc dorinta nestavilita de a citi, la un sigur roman. Iata unul dintre motivele pentru care designerii firmei de arhitectura olandeze MVRDV au amenajat in Spijkenisse, aproape de Rotterdam, una dintre cele mai creative biblioteci din lume.

Asa-numitul Babilon beletristic este aparent un raft imens, aranjat in spirala, care creeaza impresia unui imens munte de carti usor de reperat de la distanta. In locul unor pereti exteriori, biblioteca are doar geamuri foarte mari care acopera muntele de carti asemenea unei piramide.

Lumina naturala este practic singurul element exterior care patrunde in ingenioasa cladire. Inginerii care au construit biblioteca au conceput o solutie de ventilatie naturala, controlat de un sistem adiabatic independent, compus din filme solare care se activeaza automat, plante, o fatada care reactioneaza la conditiile de vreme de-afara si un spatiu subteran pentru incalzire si racire a edificiului, in functie de anotimp.

Noaptea, singura lumina care se aprinde este cea emisa de veiozele de deasupra cartilor. Acestea pot fi vazute de la departare, amplificand vizual dimensiunile muntelui de carti din Spijkenisse.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite