poza1

Vezi cum poate fi protejat mediul inconjurator prin filtrarea apelor de balast ale navelor maritime

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 22.05.2012   |   
0 comentarii

Rapana. Ii gasesti in salatele de pe litoralul bulgaresc si, sub forma de cochilii, pe plajele din Romania. Putini stiu, insa, ca aceasta specie de melci marini pradatori au fost adusi din Marea Galbena si Marea Japoniei in Marea Neagra si Marea Adriatica. Procesul e simplu: melcii au calatorit, la propriu, in apele de balast ale navelor de marfuri si au fost deversati in marile de destinatie. In Marea Neagra, de exemplu, melcii rapana au fost depistati inca din anul 1940.

Pentru ca astfel de efecte sa dispara o data pentru totdeauna, Siemens a lansat un procedeu special de tratare a apei de balast din calele navelor, astfel incat traficul maritim sa fie cat mai prietenos fata de mediul inconjurator.

Denumit Sicure, noul sistem protejeaza ecosistemele marine prin inlaturarea riscului de a fi deversate in ele specii de plante si animale straine zonelor respective si poate chiar daunatoare. Pe langa acest efect, Sicure filtreaza apa de la bordul navei, astfel incat aceasta resursa vitala sa fie reciclata cat mai mult timp posibil.

Sicure a obtinut deja certificarea Organizatiei Maritime Internationale (IMO – International Maritime Organization), ceea ce inseamna ca, de indata ce urmatoarele ghiduri IMO vor include prevederi conform carora toate navele oceanice sa fie echipate cu sisteme de dezinfectare a apei de balast, solutia dezvoltata de Siemens are toate sansele sa intre in echiparea standard a ambarcatiunilor de tonaj ridicat. Cu alte cuvinte, mediul marin va fi si mai bine protejat decat pana acum. Mai ales ca vorbim despre circa 50.000 de nave de mare tonaj care trebuie echipate cu acest sistem inovator.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite