poza1

Vezi cum un robot zburator a fost ‘invatat’ sa faca harti 3D pe platformele industriale

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 04.01.2012   |   
2 comentarii

Pentru specialistii in tehnologii de interior preluarea de imagini din diverse locatii greu accesibile poate fi un adevarat test de rabdare. Bineinteles, nimeni nu te opreste sa te plimbi cu o camera foto/video si sa surprinzi detaliile care te intereseaza. Insa de multe ori problemele se ivesc ulterior, cand constati ca toate imaginile preluate, puse cap la cap, cu greu pot alcatui o harta clara a spatiului care te intereseaza.

Specialistii de la Siemens Corporate Technology au rezolvat problema cu ajutorul unui robot care seamana cu un minielicopter care zboara cu ajutorul a patru rotoare. Astfel, quadrocopterul dezvoltat impreuna cu expertii in robotica de la Massachusetts Institute of Technology poate zbura autonom in zone greu accesibile omului, de unde preia imagini 3D.

In zbor, quadrocopterul cu diametrul de numai un metru se foloseste de lasere, senzori optici si camera video pentru a inregistra orice detaliu din imediata apropiere. Prin inregistrarile multiple si arhiva de mii de imagini pe care le stocheaza, quadrocopterul ‘invata’ la propriu sa distinga forme si obiecte, astfel incat la urmatoarele zboruri sa le poata recunoaste automat.

Prin aceste metode, quadrocopterul Siemens poate realiza harti 3D pana in cele mai mici detalii asupra spatiului in care este activat. Aceste spatii pot fi magazii de bagaje, interioare industriale sau chiar platforme selectate pentru planificari de constructii. Pentru perioada urmatoare se preconizeaza ca acest dispozitiv sa poata zbura si in jurul unor obiective mai greu accesibile, precum stalpii electrici si parcurile eoliene.

Comentarii

Primele panouri solare 3d din lume testate in conditii extreme |  iSet Services

[...] de neobisnuit iti pare la prima vedere, specialistii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT)au impins mai departe designul captatorilor solari: au realizat primele panouri fotovoltaice [...]

26.08.2013

Giurgiu Claudiu Florin

Este fenomenal quadrocopterul.

6.01.2012

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite