Vezi cum un sistem de purificare a apei menajere poate sa genereze metan!

Autor: Hitechpedia Guru   |   
Data: 26.07.2011   |   
0 comentarii

Bio-Kläranlage versorgt sich selbst mit EnergieLa fel ca multi semeni ai mei, am crescut cu desenele lui Gopo, cravata de pionier si apa de la robinet. Acum, chiar daca apa la sticla e mai potabila, fie si doar teoretic, decat cea de la robinet, bateria de la chiuveta inca imi trezeste nostalgii la fel de vii ca si braga la pahar, covrigii cu mac si preambalatele cu creme dubioase de prin patiserii.

 

Astazi sistemele de purificare a apei sunt accesibile peste tot. Poti sa le cumperi pentru acasa. Sau te poti baza, la fel ca multi altii, pe cele aflate in exploatarea municipalitatii care te deserveste zi de zi. Cat de economic, insa, e un subiect aparte. Cert este ca inginerii de la Siemens Water Technologies au dezvoltat un sistem inovator de purificare a apei care, pe langa efectul de baza, genereaza metan. Adica energie. Verde si regenerabila!

 

Aflat deocamdata in faza de testare in Singapore, acest nou sistem utilizeaza bacterii care descompun reziduurile din apele menajere. Aici intervine inovatia! Pornind de la ideea ca impuritatile organice pot dezvolta de zece ori mai multa energie decat este consumata prin procesul de purificare a apei, specialistii au transformat intregul ansamblu tehnic intr-o mini-fabrica de metan.

 

Iata ce se intamla de fapt: prin ventilatie, bacteriile despre care vorbim sunt ‘asaltate’ cu impuritati din apa menajera pt o perioada scurta de timp. Prin doua procese aerobice si unul anaerobic – prin care aerul sau oxigenul este eliminat din reactiile chimice – se obtine un efect interesant. Bacteriile descompun mai multe impuritati, generand un volum mare de metan. Acest combustibil este apoi ‘colectat’ de sistemul de purificare, transformandu-l dintr-un angrenaj consumator de curent electric, intr-unul perfect autonom. Deci sustenabil.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite