Viitoarele avioane Airbus ar putea decola folosind doar motoare electrice

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 20.07.2011   |   
1 comentarii

A320 ATRAViteza de decolare a unui avion de pasageri variaza, in general, intre 180 si 320 km/h. In cazul unei aeronave Airbus A320, de altfel unul dintre cele mai longevive modele luate in exploatare de catre operatorii aerieni, viteza necesara pentru decolare este de fix 280 km/h.

 

Francezii de la Airbus au facut, insa, un experiment. Au decuplat rotile din fata ale unui A320 de la motoarele conventionale si le-au cuplat la doua motoare electrice fabricate de inginerii de la centrul de cercetari al companiei, DLR. Rezultatul? Avionul a reusit sa se desprinda de la sol doar cu ajutorul celor doua propulsoare electrice, intr-o liniste deplina si cu o semnificativa economie de combustibil. Asa, cam 14% din totalul necesar unei singure curse de linie.

 

De aici, insa, sefii de la Airbus au prins curaj. Suficient de mult incat sa ia in calcul, la modul cel mai serios, posibilitatea ca avioanele A320 pe care le fabrica sa aiba trenul de rulare conectat la motoare electrice alimentate cu celule de combustibil.

 

Desi greu de implementat, o astfel de solutie adaptata pentru avioanele aflate in exploatare ar duce la taierea emisiilor cu 18% si la economisirea a 44 de tone de combustibili conventional, pe zi in cazul marilor aeroporturi precum este cel din Frankfurt

Comentarii

flying blue | prin preajma

[...] pistei care ii e destinata, acolo se opreste putin… dupa care porneste dintr-o data cu o viteza destul de mare, urmand ca pana la capatul pistei sa isi poata asigura decolarea dupa toate regulile ; la prima [...]

30.08.2013

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite