Viitorul intra-n priza. Energie de la mare!

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 30.08.2010   |   
0 comentarii

2010_08_30 Marine Current TurbinesMai mult ca niciodata, anul acesta, in lunile iulie si august, marea a facut valuri in larg si s-a spart in figuri la mal. Un fenomen usor de observat in special in jumatatea de nord a statiunii Mamaia, cu precadere in zilele insorite din weekend.

 

Ieri, turistii de weekend sositi pe plaja din Mamaia cu gandul de a incheia ultimele zile ale verii cat mai aproape de mare, au avut parte de vreme rece si atractii pe masura. In ritmul acesta, agentii hotelieri vor atinge din nou minimele turistice cu care s-au obisnuit peste an, iar litoralul va ramane pret de inca trei anotimpuri doar cu valurile marii si amintirile placute de peste vara.

 

 

Nu trebuie sa faci un efort pentru a-ti imagina ca valurile si curentii marini din extrasezonul estival ar putea avea o utilitate macar energetica. Exemplul vine din vest. Mai exact de la Marine Current Turbines, compania britanica pentru care valurile si curentii din larg sunt o reala sursa de profit. Centralele marine dezvoltate de Marine Current Turbines functioneaza in mod similar celor eoliene de tip offshore, insa cu cateva particularitati tehnice. In loc de unul, o astfel de centrala are doua rotoare, iar sistemele de transformare a energiei preluate in electricitate, sunt adaptate pentru mediul submarin.

 

Pentru o mai buna preluare a energiei valurilor si curentilor marini, cele doua rotoare pot fi ajustate pe o raza de 180 de grade. Inca un avantaj al acestor utilaje consta in raportul dintre densitatea apei si eficienta energetica, de 800 de ori mai mare decat in cazul energiei eoliene, conform ultimelor cercetari din acest domeniu.

 

In prezent functioneaza o instalatie de acest tip in nordul Irlandei, unde este asigurata o productie cumulata de 1,2 mWh de energie fara intrerupere si cu un nivel de predictibilitate mult superior fata de energia eoliana. Acest sistem asigura necesarul de electricitate a 1.500 de locuinte, actualul parteneriat dintre Marine Current Turbines si Siemens facand posibila extinderea acestei tehnologii si catre alte zone de pe glob cu potential energetic foarte ridicat.

 

Revenind la realitatea de extrasezon de pe litoralul romanesc, n-ar strica o asemenea investitie si la noi. Astfel, o localitate precum Navodari, unde au fost inregistrate multe proiecte imobiliare si turistice, ar putea beneficia direct de pe urma unei astfel de solutii energetice. Din moment ce guvernantii au inceput sa se bata cu pumnii in piept ca Romania iese din criza, ar fi cazul ca si resursele de energie regenerabila sa revina pe val!

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite