RMN-ul cu putere de 7 Tesla, determinant pentru operatiile pe creier

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 12.11.2009   |   
1 comentarii

2009_11_11_Medicina_viitorului_RMN-ul_cu_putere_de_7_Tesla_determinant_pentru_operatiile_pe_creier

Evolutiile tehnologice au o contributie definitorie in evolutia sectorului medical. In cadrul unui proiect de cercetare desfasurat in acest an, Siemens a dat in folosinta Centrului de Inalta Rezonanta Magnetica a Universitatii de Medicina din Viena un RMN cu putere de 7 Tesla.

 

Inca de la punerea lui in functiune, rezultatele au fost spectaculoase! Potrivit medicilor implicati in proiect, dispozitivul are capacitatea de a face vizibile chiar si vasele minuscule de sange, putand astfel fi utilizat pentru tratarea tumorilor pe creier.

 

RMN-ul Siemens cu putere de 7 Tesla poate veni in intampinarea necesitatilor medicale, depistand in timp foarte scurt bolnavii de Alzheimer.

 

Printr-o colaborare a Universitatii de Medicina din Viena cu Institutul Ludwig-Boltzmann, mai multi pacienti cu varste de peste 60 de ani au acceptat testarea cu RMN-ul de 7 Tesla.

 

Obiectivul acestui demers stiintific a fost inregistrarea sangerarilor minuscule, a depunerilor pronuntate si a modificarilor morfologice ale creierului intr-un stadiu extrem de timpuriu, precum si identificarea raspunsului pacientilor bolnavi de Alzheimer si Parkinson la terapie, cu ajutorul imaginilor redate de acest dispozitiv.

 

Nici sportivii nu au fost neglijati. Proprietatile RMN-ului cu putere de 7 Tesla poate urmari daca produsele administrate in vederea optimizarii metabolismului muscular si-au atins obiectivul.

 

Totusi, probabil cea mai utila aplicatie a dispozitivului ramane complexitatea operatiilor pe creier. Astfel, prin precizia foarte ridicata a 7-Tesla-MR, definirea milimetrica a spatiului de creier afectat de o tumoare face posibila o interventie chirurgicala cat mai exacta, astfel incat pacientul sa sufere cat mai putine efecte secundare.

Comentarii

Catalin Iscaru

Cel mai tare RMN din Romania are 1,5 Tesla. Nu pot decat sa imi imaginez cat de puternic este magnetul acestui RMN…

19.11.2009

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite