Vremea la birou: cer senin, cu norisori si LED-uri

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 11.01.2012   |   
0 comentarii

LEDS_cerZiua buna la serviciu se cunoaste de dimineata. Te-ai gandit, insa, ca ai putea lucra sub cerul liber, chiar de la tine din birou? O echipa de cercetatori de la Fraunhofer Institute for Industrial Engineering din Stuttgart, Germania, au decorat pe interior plafonul unei cladiri de birouri, cu LED-uri active care transforma tavanul intr-un cer senin… indoor.

 

Primul efect vizibil al cerului artificial de interior consta in lumina identic naturala de care beneficiaza toti cei care isi desfasoara activitatea in acel birou. La cerere, programul care gestioneaza modulele luminoase poate crea zile cu soare si chiar nori care se ‘plimba’ de la un capat la celalalt al tavanului, pe toata durata zilei.

 

Fiecare modul are dimensiuni de 50×50 centimetri si gazduieste cate 300 de LED-uri. O pelicula alba mat asezata in dreptul fiecarui LED ajuta la propagarea unei lumini uniforme in spatiul de birouri, evitand astfel suprasolicitarea spoturilor optice.

 

Pentru a reproduce un spectru cromatic cat mai variat si identic-natural, cercetatorii au montat pe plafon spoturi de culori diverse: albastre, rosii, verzi si albe. Pe langa spectacolul celest de interior, aceasta distributie inteligenta a LED-urilor asigura pe termen lung o economie substantiala la valoarea facturii la lumina, precum si micsorarea amprentei de carbon a acelei locatii.

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite