Windstalk – un nou model de centrala eoliana propus pentru Masdar City

Autor: Hitechpedia   |   
Data: 20.10.2011   |   
0 comentarii

windstalkCine a spus ca o centrala eoliana trebuie sa fie compusa dintr-un rotor cu trei brate rotative? Pentru specialistii de la Atelier DNA, o firma de design din New York, energia eoliana poate fi recoltata si cu ajutorul unor constructii din fibra de carbon, asemenea unor ‘stalpi’ elastici care, prin miscarea rezultata de pe urma dinamicii maselor de aer, pot genera electricitate.

 

Proiectul, deocamdata in faza de concept cu nume de cod Windstalk, a fost realizat pentru Masdar City, primul oras 100% eco-friendly din lume, care urmeaza a fi dat in folosinta din 2016, in apropiere de Abu Dhabi. Ineditul parc eolian propus de Atelier DNA include 1.203 de ‘stalpi’ elastici, fiecare cu inaltimea de 55 de metri si ancorati intr-o platforma de beton cu diametrul de 10-20 de metri.

 

Ca si forma, constructiile eoliene sunt conice, cu un diametru de 30 de centimetri la baza si 5 cm la varf. Tot in partea superioara au LED-uri care se aprind ori de cate ori centrala fara lame produce electricitate.

 

Cum functioneaza? Pentru designerii de la Atelier DNA, principiul este simplu: in platforma din beton, la baza fiecarei centrale Windstalk sunt montate discuri ceramice piezoelectrice. Intre ele sunt pozitionati electrozi conectati prin fire la intregul ansamblu energetic. Sub toata aceasta inginerie este montat un generator care converteste energia cinetica in energie electrica.

 

Citeste si:

Masdar City – primul oras 100% ecologic, din lume!

Comentariul tau

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.

trimite